20230601 134901 (1)

Norske buejegere på Total archery challenge i Seven Springs, USA

19.07.2023

 

Som buejeger så er skytetrening en viktig og gøy del av forberedelsene til jakt. Som nevnt i den forrige artikkelen vi publiserte, så er 3D-skyting en veldig god forberedelse til jakt.

Trening på vanskelige skudd på avstander som er lengre enn det man vil ta på jakt fører til at man blir tryggere på de avstandene man jakter på. Total Archery Challenge (TAC) er en 3D-konkurranseform som gir deltagerne mulighet til å presse seg på avstand og vanskelige skudd. Margrethe og Gunnar Sætersmoen fra Elverum har deltatt på et TAC-arrangement i USA. Her kommer deres historie fra turen.

 

 

Etter å ha lest om og sett på filmer om TAC på Youtube mente både Margrethe og jeg at denne opplevelsen måtte vi få med oss en gang. TAC arrangeres på flere steder i USA fra april-august. De fleste arrangeres i alpinanlegg der en kan ta heis opp og løypene er lagt i terrenget rundt. Da blir det skyting både flatt og bratt opp og ned.

For oss passet det best med Seven Springs i Pennsylvania som i år ble arrangert 1. – 4. juni. Da kunne vi ta direkte fly fra Oslo til New York. Der leide vi bil og kjørte selv vestover, ca. 50 mil på brede motorveier. Dessuten kunne vi besøke en av de store buebutikkene, Lancaster archery på halvveien. Det er jo en virkelig godtebutikk for de som er opptatt av buer og utstyr. Enormt utvalg og super service. Besøk hos slektninger i Pittsburgh rakk vi også med, slik at det ble litt mer opplevelser enn bare utfordringer med jaktbua.

TAC er veldig populært slik at å få plass er en utfordring. Vi satt innlogget og klare når klokkeslettet for påmelding nærmet seg allerede i februar. 9 timer seinere her enn USA vest tid! Vi trykte på linken på sekundet, men allikevel var de tidligste timene med «Nocktime» opptatt. Etter litt plunder og stress fikk vi meldt oss på de litt mindre krevende løypene. Leopold course torsdag og BRCC course fredag. Omtrent 100 dollar kostet det pr person for 2 dager. De sprekeste går to løyper hver dag, men for oss holdt det med 1. Det ble allikevel 14 tusen skritt om dagen og ganske tungt i bakkene med strålende sol og 30 varmegrader.

TAC er først og fremst utfordrende skyting på lange avstander og 3d figurer som står litt vanskelig til. Synes du det er for langt er det helt greit å gå litt nærmere enn den røde kjegla. Det viktigste er å utfordre seg selv for å få erfaring. Dessuten møte andre buejegere og snakke om erfaringer med jakt, skyting og annet. Vi møtte bare hyggelige folk. Det er opp til enhver om en vil føre score kort. Det var satt ut 8-10 3d løyper med 15-25 mål på hver. Med innskyting blir det totalt kanskje 200 3d dyr. De fleste skjøt 1 pil på hvert dyr. Alle grupper brukte avstandsmåler akkurat som på årsmøtestevnet til NBJF. Det var en jevn strøm av skyttere slik at en måtte gå fram å skyte litt raskt. Om en ville ha pause var det bare å slippe forbi ei gruppe eller to. De feste deltakere var nok helt vanlige buejegere, både unge og eldre. På langt nær alle traff med hvert skudd, det klang i stein og tre. Men lyden av «foam» når pilene nådde fram var jo det vanlige selv på lange avstander og trange glenner.

I Seven Springs der vi deltok, var det med ca. 4200 skyttere. 99% med compoundbuer rigget for buejakt. I sentralområdet var det 70-80 salgsboder der alt av utstyr var å få kjøpt og teknikere som kunne hjelpe med utstyret om det ble problemer. Noen prøvde seg også på reinsdyret på stadion. 100 m avstand. 10 piler kostet 150 dollar. Treff inne i 11-eren gav et lodd. En fullt utstyrt 5 -seter stor amerikansk pick-up i premie for den som ble trukket ut. Da jeg spurte like før de stengte hadde bare 7 skyttere fått lodd den dagen.

Om vi skulle sammenligne med hjemlige forhold var TAC en mix av Landskytterstevnet og en villmarksmesse. For oss var turen en stor opplevelse og kan absolutt anbefales om noen vil dra for å oppleve miljøet og utfordre seg selv. Dette var gøy!

Av Margrethe og Gunnar Sætersmoen, Elverum

20230529 114504

Utenfor Lancaster Archery

Received 1627821794406567

Inne hos Lancaster Archery

Received 2555261897945226

Kø til heisen som fører skyttere opp til startområdet for 3D-løypa

20230601 134901
20230602 150800
Margrethe Viser Treff I Hjort

Margrethe med hjort

Premiebil

Bilen som var premie til skytingen på 100 meter caribou