Den Runde Skov

En vellykket jakttur

15.07.2022

Når man leser overskriften så ser man kanskje for seg at denne artikkelen avsluttes med et bilde av en smilende jeger ved siden av en fin rådyrbukk. Jeg kan avsløre med en gang at det gjør den ikke. I år ble årets bukkejakt for meg resultatløs i form av fangst, men ikke i form av opplevelser.

Jeg er så heldig at jeg gjennom gode venner har fått tilgang på et terreng på nord-Jylland ca. 40 min fra Hirtshals. Her kan jeg styre litt på som jeg selv vil, da jeg er den eneste som jakter der så må jeg selv finne de gode stedene å postere. For et par år siden lagde jeg meg et frittstående tårn, to stiger og ett skjul på bakken. Terrenget består av noen jorder, blandingsskog, granskog og bøkeskog. Det er også uvanlig kupert for å være Danmark, en utrolig fin plass. Det er mye rådyr der, men utfordringen er selvsagt å få de på skuddhold.

I år fikk jeg til 6 dager i begynnelsen av juli til bukkejakt. Ideelt sett hadde det nok vært bedre å være der litt tidligere på sommeren. Da dyrene har rykte på seg for å være mer aktive i mai enn i juli. Likevel så begynte første økt på post bra da jeg så to bukker. En gaffelbukk og en sekstagger. Sekstaggeren kom faktisk inn på 30 meter, men la seg ned i det høye gresset. Der ble den liggende til det ble så sent at jeg måtte gi meg. Man tenker kanskje jeg kunne smyget inn de 10 meterne. Men det var dessverre ikke mulig da jeg satt i tårnet mitt. Tårnet står i/bak ett bøkekratt og det å komme seg gjennom det bøkekrattet lydløst vil jeg anse som umulig. I tillegg er det så høyt gress der den lå at selv når dyret står oppe så er det ikke sikkert jeg kunne skutt det hadde jeg stått på bakken. Her kommer man til «utfordringen» med min bukkejakt, det er det at det gror igjen. Ideelt sett skulle jeg ha dratt ned ved en tidligere anledning og gjort klar postene, det fikk jeg ikke tid til i år. Det vil si at bukkejakten min ble egentlig en blanding av bukkejakt og forberedelse til høstjakten. På morgen og kveld satt jeg på post, men på dagtid så jobbet jeg blant annet med å gå over postene. Jeg gikk med ryddesag foran postene for å slå gress og tistler. Jeg klippet bort grener som har kommet i veien for skuddfelt siden i fjor og jeg flyttet en av stigene mine til en ny plass. Jeg gjorde også litt annet jobb på gården, diverse rydding med motorsag og gravde masse jord ut av en låve. Det å styre masse rundt postene er nok ikke ideelt med tanke på å få dyr på kvelden, men sånn ble det nå i år. Jeg koser meg uansett. Jeg fikk sett flere rådyr på nært hold, bukkene holdt seg dessverre på litt for lang avstand. På en smygjakt så var jeg inne på 8-10 meter av rådyr med to kje. I tillegg fikk jeg se forskjellige dåhjort ved tre ulike anledninger, noe som er første gang jeg ser på det terrenget. Det å plutselig se dåhjort der var veldig gøy!

Her fikk jeg fanget et bilde av en dåhjort i farta. Nesten helt hvit! Noe som visst er vanlig når de er unge. De andre jeg så var voksne hundyr med vanlig brunfarge.

Hvit Dåhjort Zoomet

En bukk jeg fikk tatt bilde av med mobilen gjennom avstandsmåleren, så kvaliteten er ikke den beste. Når bildet blir tatt så sitter jeg i tårnet mitt, mens bukken surrer rundt foran den andre bakkeposten min. Typisk..  

IMG 20220702 212018 BURST007

Jeg har ofte sett med fasinasjon over hvor utrolig mange fasaner jeg ser når jeg kjører bare en liten kilometer fra gården. Derfor har jeg et ønske om å få flere fasaner inn på terrenget. Jeg kjørte til en bonde like ved Tylstrup som kanskje noen av dere som leser dette kjenner. Der kjøpte jeg et par foringstønner for fasan. I Brønderslev kjøpte jeg armeringsnett og 50kg mais. Tønnene satt jeg opp ved ca. 100 meters avstand. Jeg satt ned noen impregnerte stolper som jeg skrudde beinet på tønnene fast i, dette for å unngå at hjortedyr kommer og velter tønnene. Jeg satt opp flere stolper rundt tønnene som jeg festet armeringsnett rundt. Armeringsnettet er for å forhindre at rådyr kommer bort og spiser av foringstønna, da disse kan spise opp en tønne på kort tid. Nettet er stort nok til at fasaner kommer gjennom. Til slutt festet jeg kvist i nettet bare for å skjule dem litt i terrenget. Jeg skal få fylt tønnene i september. Da skal de visstnok kunne stå i 1-2 måneder før de må fylles igjen. Det er første gang jeg forsøker noe sånt, så det blir interessant å se hvordan prosjektet går. Er jeg heldig så er det masse fasaner inne på terrenget når jeg reiser ned igjen i oktober!

 

 

Den ene Fasantønnen satt opp 

P7060100

Tønna med litt kamuflasje rundt. Et forsøk på å gjøre det litt mindre synlig i terrenget.

P7060101

Til neste år har jeg blant annet planer om å anlegge en viltåker. Jeg føler meg veldig privilegert som har mulighet til å utvikle et jaktterreng for buejakt. Bare synd jeg må reise til et annet land for å gjøre det.. Tenk hvor fint hvis man kunne gjort det samme i Norge!

Til slutt følger noen flere bilder fra turen.

 Ole Hansen Næset

Posteringsplassen sett innenfra

IMG 20220703 151106

Ryddet litt foran posten min. Fra denne plassen skøyt jeg det første dyret jeg fikk på terrenget. Da var ikke den lille veggen og plattingen bygd, så da satt jeg bare i krattet på en liten krakk. 

IMG 20220703 151030

Fra en av smygjaktene mine, smyge seg rundt på tørre knasende bøkeløv er ikke det enkleste.

IMG 20220706 203630

Koser meg i regnet tidlig om morgenen

IMG 20220706 205516

Den ene stigen min i en nydelig bøkeskog. Fra denne stigen skøyt jeg et dyr i desember 2019

P7070109

Tårnet mitt godt kamuflert inne i bøkekrattet. Stolpene i tårnet er laget av gamle sperrer som har stått i en ca. 100 år gammel låve. De var ikke lengre i stand til å bære et tak, men de klarer forhåpentligvis å bære meg i noen år. 

P7070111

Kanskje lettere å få øye på tårnet her?

P7070110

Den andre stigen min som jeg nå fikk flyttet til et nytt og forhåpentligvis bedre sted.

P7070118